Participatie in de praktijk
De mondige burger is niet meer weg te denken. Communicatieprofessionals moeten zich daartoe verhouden. Participatie wordt dan ook een steeds belangrijker onderdeel van het werk van communicatieprofessionals. Maar wat verstaan we onder participatie? Waar zit het verschil met communicatie (en Factor C)? En hoe geef je als communicatieprofessional invulling aan je advies- en ondersteuningsrol bij participatietrajecten?
Daar gaan we in deze driedaagse training mee aan de slag. In de eerste dag leggen we een goede theoretische basis, zodat je alle facetten van participatie leert kennen. In de tweede dag bespreken we actuele casuïstiek en ga je op basis van een concreet stappenplan aan de slag met een eigen casus. En in het laatste dagdeel brengen we alles samen in een live case waarin je alle opgedane kennis benut om een projectleider met een urgent vraagstuk van advies te voorzien.
Voor wie?
Communicatieprofessionals die betrokken (willen) zijn bij participatietrajecten.
Wanneer?
Dit is een driedaagse training:
Dinsdag 9 september (hele dag)
Dinsdag 30 september (hele dag)
Donderdag 9 oktober (’s middags)
Locatie
Op een centrale plek in Den Haag, nabij station Den Haag Centraal.
Kosten
2250 euro
Studiebelasting
Reken naast de lesdagen op ongeveer een uur per lesdag voor voorbereiding en reflectie.
Opbrengst
Na afloop van de training heb je een goede theoretische basis in participatie, heb je daar zelf mee kunnen oefenen en ben je bekend met:
• Participatie in de Omgevingswet
• Samenspel tussen overheid en samenleving
• Participatiemotieven van overheid en burger
• De participatieparadox
• Organisatie van de participatie
• Rol van de communicatieprofessional
• Verbinden van binnen- en buitenwereld
• Schakelen tussen inhoud, proces en relatie
• Participatiearena’s
Docenten
Remmert van Haaften adviseert organisaties in het publieke domein, zoals gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en uitvoeringsorganisaties, over complexe participatievraagstukken. Daarnaast maakte hij de goed bekeken videoserie ‘Remmerts participatietip’ om vakgenoten concrete tips te geven over participatie. Ook spreekt hij regelmatig over participatie op bijeenkomsten en congressen en geeft hij gastcolleges op hogescholen en universiteiten.
Frithjof de Haan is een gedreven procesbegeleider en een van rijkswege gecertificeerd moderator. Hij leidt spannende (participatie)bijeenkomsten, van een tweegesprek tot bijeenkomsten met honderden mensen. Ook verzorgt hij trainingen en postacademisch onderwijs op het gebied van participatie, (verander)communicatie en het modereren van bijeenkomsten.
Inschrijven
Heb je interesse om deel te nemen aan deze training? Schrijf je dan in met onderstaand inschrijfformulier. Zodra er plek beschikbaar is, nemen we contact met je op.
Alleen inschrijfformulieren met inkoopnummer worden in behandeling genomen. Neem contact op met de Academie (academie@minaz.nl) als je hulp nodig hebt hierbij.
LET OP: Na het invullen van het inschrijfformulier en de bevestiging verschijnt een nieuwe pagina 'Controle gegevens'. Vergeet niet onderaan deze pagina op bevestigen te klikken. Dan pas is je inschrijving definitief.
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden van de Academie zijn van toepassing. Je kan ze downloaden van de webpagina Algemene voorwaarden Academie voor Overheidscommunicatie.