Het vernieuwde CASI: wat is er veranderd?
Vanaf 12 november is er een nieuwe versie van CASI beschikbaar met nieuwe werkvormen en actuele gedragsinzichten in een frisse vormomgeving. Sinds de vorige editie uit 2020 is CASI zowel binnen de Rijksoverheid als daarbuiten intensief toegepast, wat waardevolle gebruiksinzichten heeft opgeleverd. Dit heeft geleid tot diverse aanpassingen. De grootste verandering? CASI biedt nu meer mogelijkheden voor het opstellen van gedragsadviezen op basis van co-creatie met mensen uit de doelgroep.
Grotere betrokkenheid van mensen uit de doelgroep
In CASI-trajecten bleek het soms een uitdaging om het perspectief van de doelgroep goed vast te houden. Daarom is, samen met social design bureau Muzus, gekeken hoe en wanneer mensen uit de doelgroep actiever bij het proces betrokken kunnen worden. In de nieuwe versie van CASI staan tips over wanneer en hoe je dat doet. En er zijn nieuwe sessies en werkvormen ontwikkeld waarin je samen met mensen uit de doelgroep, stakeholders en de opdrachtgever ideeën voor gedragsverandering met communicatie bedenkt en verbetert.
Meer flexibiliteit voor de praktijk
Een tweede belangrijke wijziging is dat CASI nu beter aansluit bij de variatie in gedragstrajecten in de praktijk. De handleiding biedt verschillende scenario’s die facilitators helpen bij het kiezen van een passende aanpak. Zo is er bijvoorbeeld een doelverkenning toegevoegd om te helpen met keuzes maken als er veel mogelijke doelgedragingen zijn. En je kunt afhankelijk van de beschikbare kennis kiezen voor een verkennende of toetsende vorm van de doelgroepanalyse . Ook wordt er uitgelegd welke CASI-sessies je kunt combineren en hoe je dat doet.
Inhoudelijke verdieping op gewoontegedrag, intrinsieke motivatie en gedragsreis
De nieuwe CASI-versie biedt de laatste gedragswetenschappelijke inzichten op thema’s als gewoontegedrag en intrinsieke motivatie. We gaan in op hoe je bestaand gedrag kunt doorbreken, nieuwe gewoontevorming kunt ondersteunen, en hoe je intrinsieke motivatie voor je doelgedrag kunt versterken. Zo vergroot je de kans dat mensen gedrag ook vol kunnen houden. Daarnaast gaan we in op hoe je de gedragsreis van mensen in kaart kunt brengen en hoe je deze kunt inzetten als kapstok voor de inrichting van het CASI-traject en je advies.
Nog meer vernieuwingen
Tot slot zijn er nog een paar andere vernieuwingen. De beschrijvingen van gedragsbepalers zijn aangescherpt en de gedragstechnieken zijn opnieuw ingedeeld in zeven interventiestrategieën en verrijkt met actuele wetenschappelijke inzichten. Ook is het online CASI-Mirobord door innovatiebureau STORMPUNT geüpdatet met o.a. de nieuwe HKW (‘Hoe Kunnen We’)- en HIT (Halve Ideeën Test)- sessies en hebben alle CASI-materialen een nieuwe, frisse vormgeving gekregen.
Meer weten? Bezoek de pagina ‘Aan de slag met CASI' , waar je de handleiding voor de facilitator en alle werkbladen voor online en offline gebruik kunt vinden.
Wil je ondersteuning bij een CASI traject? Neem contact op met het DPC gedragsteam.